Lovitura rușinoasă pentru ANAF, direct de la tribunal. Amenda de 23 de milioane de lei, dintr-o eroare

de: Ana Anițoiu
03 10. 2023

ANAF a primit o lovitură rușinoasă, direct de la tribunal, după ce a amendat cu 23 de milioane de lei o companie din domeniul construcțiilor. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) i-a dat câștig de cauză firmei sancționate de Fisc.

Lovitură pentru ANAF

Conform casei de avocatură D&B David şi Baias, activitatea comercială a companiei a fost afectată grav de practica ANAF de a impune obligații fiscale suplimentare, reîncadrând sumele acordate ca diurnă angajaților în categoria veniturilor de natură salarială.

Reprezentanții casei de avocatură au precizat că soluția dată de ÎCCJ invalidează o practică des întâlnită, nelegală și extrem de păgubitoare pentru companiile din domeniul construcțiilor.

Potrivit acestora, practica Fiscului era susținută exclusiv de aspecte ce țin de neclaritatea legii și de o interpretare forțată, incompletă și mecanică a unor mențiuni din documentele contabile fiind ignorate total probele existente la dosar și dispozițiile legale relevante.

Recursul formulat de ANAF, respins de ÎCCJ

Reprezentanții casei de avocatură au mai spus că soluția definitivă pronunțată de ÎCCJ aduce o clarificare a cadrului legal incident atât din perspectivă fiscală, cât și din perspectiva legislației muncii.

„(Aceasta, n.r.) confirmă – cu titlu obligatoriu față de organele fiscale pentru controalele fiscale viitoare derulate la nivelul companiei – interpretarea și poziția corectă a companiei din perspectiva tratamentului fiscal aplicat sumelor acordate cu titlu de diurnă angajaților săi detașați transnațional până la modificarea legislației fiscale în acest domeniu.

Astfel, ÎCCJ a respins recursul formulat de ANAF, validând soluția Curții de Apel București care, în mod corect și legal, a cenzurat actele de impunere de peste 23 de milioane de lei, într-o cauză complexă atât prin raportare la cuantumul obligațiilor fiscale suplimentare stabilite și a impactului dramatic pe care impunerea a avut-o asupra activității comerciale a companiei, cât și a problematicii dezlegate ce a necesitat administrarea unui amplu probatoriu”, mai arată comunicatul.

Indemnizațiile de detașare, considerate de ANAF venituri salariale

Casa de avocatură a explicat că litigiul s-a referit la stabilirea naturii juridice a sumelor plătite de companie către angajații săi aflați într-o detașare transnațională în Germania. ANAF a considerat că indemnizațiile de detașare sunt venituri salariale pentru care se datorează contribuții sociale. Însă, Codul Fiscal arată că acestea sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale.

Mai exact, compania asigura personalul, adică aproape 500 de angajați, și echipamentele de muncă pentru construirea unor clădiri civile și industriale, în regim de detașare transnațională. Aceasta acorda o indemnizație pe durata detașării și suporta și cheltuielile cu cazarea, deplasarea, masa și plata drepturilor salariale și a altor drepturi cuvenite salariaților aflați în detașarea transnațională.

Organele de inspecție fiscală au reîncadrat sumele plătite de companie angajaților săi detașați în Germania cu titlu de indemnizație de detașare, în venituri salariale. Aceștia au pornit de la interpretarea eronată și incompletă a mențiunilor din statele de plată întocmite de companie în statul membru în care își desfășurau salariații detașați activitatea – mai ales mențiunea că venitul brut include diurna. Însă, inspectorii fiscali nu au negat existența detașării transnaționale.

Mai mult, conform casei de avocatură, inspectorii fiscali au aplicat greșit dreptul național în detrimentul dreptului european și au ignorat prevederile contractului colectiv de muncă de la nivelul companiei ce prevedea în mod expres drepturile cuvenite salariaților detașați, între care și diurna.